Shop

utorok 13. augusta 2013

Víkendové výkvety- tip na trip

Mesto Galanta leží v Trnavskom kraji, je to okresné mesto, blablabla....nie, nič také vám písať nejdem.
Keďže bývame neďaleko GA, minulý víkend sme sa vybrali navštíviť neogotický kaštieľ. Celkom presne to, čo z toho zostalo...vždy mi je smutno vidieť chátrať takéto krásne a skvostné budovy. Nechcite ale vedieť, ako to tam vyzeralo pred 10 rokmi! Všade smeti, feťáci, bordel...chválabohu sa pozbierala partia občanov (OZ na záchranu Neogotického kaštieľa v Galante), ktorá sa ruka v ruke s mestom snažia túto krásnu budovu zachrániť. Administratívna budova je už kompletne prestavaná, dúfam, že podobne bude vyzerať to celé. Určite si pozrite FB stránku, sú tam ďalšie fotky aj z parku, ktorý je neuveriteľne krásny.
Vnútorné priestory boli donedávna v životunebezpečnom stave, nedávno tam začali opravovať okná, odstraňovať padajúcu vnútornú omietku, atď. Teraz sú niektoré miestnosti verejnosti prístupné.
Takto to nejak vyzerá:







tu mi behali po chrbte zimomriavky :D


A takto to vyzeralo v minulosti:



Normálne si viem predstaviť dámy na kočiaroch a všetko, čo k tomu kedysi dávno patrilo. Atmosféra bola dych vyrážajúca. Aj napriek tomu, že miestnosti sú prakticky prázdne, dýcha to tam históriu a dúfam, že kaštieľ bude v blízkej dobe renovovaný a bude fungovať v plnej kráse, ako v minulých storočiach.

A samozrejme, nebola by som to ja, keby som nemala niečo na ukázanie :D


Máte radi kaštiele, hrady, zámky? Lákajú vás podobné záležitosti, alebo práve naopak?

Pekný večer prajem!
A.

2 komentáre:

  1. v GA ani neviem, ze tam nieco take maju.. a to som tam studovala.. sice externe.. ale to je jedno... dik za dobry tip... a milujem zamky hrady kastiele... no tiez ma boli, ked vidim ako poniektore chatraju... napriklad ten v Rusovciach :(

    Keida

    OdpovedaťOdstrániť